keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Lakkaustuokio vanhukselle


Usein lähihoitajaopinnoissani olen saanut tehtäväkseni tehdä toimintatuokioita. Inspiraatiota niihin olen myös yrittänyt etsiä netistä, koska kuka jaksaa pitää viidettä kertaa tuolijumppaa yms. lehdenluku tuokiota. No kuitenkin netistä löytyy mielestäni todella huonosti ideoita näihin toimintatuokioihin, joita lähes jokaisessa työssäoppimisessakin vaaditaan. Joten ajattelin tehdä postauksen opiskelijoille tai vaikka jollekkin, joka haluaa ilahduttaa läheistään. 

Jokaisella naisella on tarve näyttää hyvältä, iästään riippumatta. Siistityt ja lakatut kynnet piristävät kaikkien päivää, varsinkin vanhusten joilla päivät saattavat kaikki olla hyvin samanlaisia. Muistisairaille tämä on myös todella hyvä idea toteuttaa, sillä he alkavat miettimään että mitäs näihin nyt laitettiin ja kukas nämä laittoikaan. Olen useasti laittanut isoäitini kynnet ja harjoittelujaksoilla halukkaiden asiakkaiden kynnet. 

Vanhojen ihmisten kynnet ovat usein todella hauraat ja halkeilevat/murenevat helposti johtuen yleensä ravintoainepuutoksista (olen kyllä myös nähnyt kadehdittavan vahvoja ja pitkiä kynsiä), joten niitä tulee leikata varovasti pienillä kynsisaksilla. Mummani kynnet leikkaan aina mahdollisimman lyhyehköiksi (ei kuitenkaan liian lyhyiksi), sillä ne repeilevät muuten kipeästi. 

Mummani 94 vuotta työtä tehneet kädet ansaitsevat hemmottelua

"Rakkaalle mummalle sydämiä.." 

Mumman kynsiltä löytyy Essencen English Rose ja sydämet ovat dotting toolin uupuessa tehty muovisen kamman piikillä, kyllä hätä keinot keksii (Tiia Vanhatapio Seppälä Fool's Gold). Useinmiten saan tehdä vaaleat peruslakkaukset, ranskalaisen manikyyrin yms, mutta joskus mummot tahtovat revitellä oikein tummanpunaisella lakalla. Kannattaa siis varata mukaan varsinkin punaisen sävyjä ja niitä vaaleita, oma mummani pitää myös kovasti kullan sävyistä ja kimalteesta. Suosittelen myös varaamaan mukaan pikakuivattavaa päällyslakkaa, koska lakattavillani on usein tapana ruveta touhaamaan jotain heti lakkaamisen jälkeen :D. Lakkailun aikana on kiva vaihtaa kuulumisia ja jutella niitä näitä. 
Mitään kauhean monimutkaista ei ehkä kannata kynsille taiteilla, vanhusten kädet saattavat täristä kovastikkin kun he keskittyvät. Suosittelen siis pidättäytymään yksinkertaisuudessa, kuten näissä sydämissä. Selkeät kuviot ovat muistisairaallekkin helpompia ymmärtää. 

Vanhuksilla on yleensä tapana kysyä "mitä minä olen sinulle nyt velkaa", he ovat varmaankin tottuneet kysymään sitä kohteliaisuuttaan. Vaivanpalkaksi pyydän tällöin heiltä halauksen, mikä on mukava tapa päättää mielekäs lakkaushetki. 

Pahoittelut pitkästä sepostuksestani ja kännykän kameralla otetusta kuvasta, mutta toivottavasti tästä oli/on jollekkin apua. Ei vaadi paljoa ilahduttaa läheisensä päivää, mutta se merkitsee hänelle todella paljon. 

<3 Mira 

12 kommenttia:

 1. Ihana postaus ja mumma! <3 Niin söpöt kynnet. :) Tuli hyvä mieli tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Mumma on rakas :* Hyvä jos piristin päivääsi ^^

   Poista
 2. Oi, ihanat ja tosi herttaista lakkailla vanhusten kynsi; tulee varmasti molemmille hyvä mieli! Kohtaan itse töissä useita eri tyyppejä päivän mittaan ja potilaiden kynsilakat kyllä kiinnittää nykyään huomioni, ja oon useammankin kerran kehaissut jos on piristävät lakkaukset. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihan totta, että tulee tosi hyvä mieli. :) Ja sitten vanhuksetkin saa paljon kehuja kun niillä on jotain nättiä ja uutta, joka taas piristää ja kohottaa heidän itsetuntoaan. :) Winwin kaikille ^^

   Poista
 3. Ihana tämä! Taatusti tämmöisellä lakkaustuokiolla saa piristystä päivään kummallekin osapuolelle c:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos, joo tulee kyllä todella hyvä mieli kun saa piristettyä läheisensä arkea :)

   Poista
 4. Samaa mieltä Jeminan kanssa. :> Ihana idea.

  Btw, oot ihan oikeassa tuosta, että jokainen haluaa näyttää hyvältä iästä riippumatta. Menimme miehen kanssa katsomaan mummoa, joka oli jo erittäin huonossa kunnossa ja väsynyt. Ja myöhemmin saimme kuulla, että mummo oli ollut suorastaan häpeissään kun "tukka hapsotti ja oli muutenkin epäsiisti". Että viis siitä missä kunnossa oli. :D

  Ja muutenkin seurasi muotia omalla hassulla tavallaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ompa ihana mummo! Kuulostaa ihan omalta mummoltani joka tosiaan on yhdeksänkymppinen, mutta silti ainakun vieraita tulee tukka pitää heti kammata ja rollaattorikin pitäisi viedä makuuhuoneeseen piiloon, koska eihän 94-vuotias nyt sellaista sovi käyttää ;D. Ikää katsomatta estetiikka on tärkeää ^^

   Poista